Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Αόριστη απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με πιθανή αποχώρηση του ENISA από την Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 27/04/2016


Την πιθανότητα αποχώρησης, από την Κρήτη και την Ελλάδα, του Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών διερεύνησε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στη πρόσφατη απόφαση διάσπασης της λειτουργίας του Οργανισμού, ενώ κάλεσε την Επιτροπή να ξεκαθαρίσει τον σχεδιασμό της. Στην απάντησή της η Επιτροπή απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που υπάρχουν και αρκέστηκε να αναφερθεί αόριστα στον κανονισμό του Οργανισμού αλλά και στην ανάγκη συμφωνίας μεταξύ των κρατών για μια πιθανή αποχώρηση του από την Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, μετά την απόφαση που ελήφθη για τη διάσπαση της λειτουργίας του και τη μεταφορά εργαζομένων στην Αθήνα [1], ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών ENISA ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη βάση του στην Κρήτη, με τελικό στόχο την ολική αποχώρηση από την Ελλάδα [2].
Καθώς πρόκειται για έναν οργανισμό ιδιαίτερης σημασίας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα η παρουσία του έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην περιοχή της Κρήτης, γεννώνται απορίες σχετικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει για την αποχώρηση του οργανισμού.

Ερωτάται η Επιτροπή :
– Επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα σχετικά με την αποχώρηση του ENISA από την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα;
– Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση και τι κέρδος θα έχει η Ευρώπη από την αποδυνάμωση περιφερειών όπως αυτή της νησιωτικής Ελλάδας;


Απάντηση του κ. Oettinger
εξ ονόματος της Επιτροπής (26.4.2016)

Όπως επιβεβαιώθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 526/2013 (βασικός κανονισμός για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), η έδρα του οργανισμού είναι το Ηράκλειο (Κρήτη). Ωστόσο, το άρθρο 26 παράγραφος 4 του κανονισμού προβλέπει επίσης ρητά ότι το γραφείο παράρτημα που έχει ιδρυθεί στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας πρέπει να διατηρηθεί, προκειμένου να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του οργανισμού.
Η απόφαση ότι ο ENISA θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα ελήφθη ομόφωνα από τα κράτη μέλη [3]. Κάθε τροποποίηση της εν λόγω απόφασης πρέπει να πραγματοποιηθεί με συμφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων των κρατών μελών, που συνέρχονται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

________________________________________
[3] Απόφαση 2004/97/ΕΚ, Ευρατόμ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου