Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την προστασία της ελευθερίας του τύπου με αφορμή την υπόθεση της «Athens Review of Books»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 03/10/2018


Γραπτή ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόθεση της δημοσίευσης επιστολής αναγνώστη στο περιοδικό «The Athens Review of Books», η οποία ασκούσε κριτική στον Υπουργό Εξωτερικών.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ζήτημα προστασίας της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα

Το περιοδικό «The Athens Review of Books» δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη, που αναφερόταν στο πολιτικό παρελθόν του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ως στελέχους του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Η επιστολή ανέφερε ότι «δεν υπήρξε απλός θιασώτης και θαυμαστής αλλά και διαπρύσιος διαφημιστής» του καθεστώτος Χόνεκερ. Ο Ν. Κοτζιάς άσκησε αγωγή κατά του περιοδικού ζητώντας αποζημίωση 250.000 ευρώ. Δικαστικές αποφάσεις θεώρησαν ως συκοφαντικό τον χαρακτηρισμό «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», παραβλέποντας ότι είναι αξιολογική πολιτική κρίση για ένα δημόσιο πρόσωπο. Χαρακτηριστικά, η αρεοπαγίτης Π. Ζωντανού εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αναίρεση της Athens Review of Books, αλλά η ίδια καταψήφισε αργότερα την εισήγησή της και εν συνεχεία επελέγη από την κυβέρνηση Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Έκτοτε, ο κ. Κοτζιάς έχει δεσμεύσει και κατασχέσει τους λογαριασμούς της εκδότριας και του διευθυντή και τα έσοδα του περιοδικού από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου, με προφανή στόχο το κλείσιμό του.

Θεωρεί η Επιτροπή ότι προκύπτει ζήτημα ελλιπούς προστασίας της ελευθερίας του τύπου, σε σχέση με την ανωτέρω υπόθεση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου