ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 03/02/2018
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απρόκλητη εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή του Αφρίν στη Βόρεια Συρία. Η εν λόγω αιματηρή επίθεση της Τουρκίας έχει προκαλέσει το θάνατο μεγάλου αριθμού ενόπλων και αμάχων ανάμεσά τους και πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην περιοχή από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας. Σημειώνεται μάλιστα ότι όπλα που χρησιμοποιεί η Τουρκία στην εν λόγω εισβολή προέρχονται από κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή της Τουρκίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο αλλά και τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιο κράτος προς ένταξη στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει, ποια θα είναι η στάση της απέναντι στην απρόκλητη τουρκική εισβολή σε ξένη χώρα, αλλά και στο γεγονότος ότι για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί όπλα που έχουν αγοραστεί από κράτη της ΕΕ. Παράλληλα, ζητά από την Επιτροπή να διευκρινίσει, ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εν λόγω περιοχή.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Ερώτηση για την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν
Από τις 19.01.2018 η Τουρκία έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στην περιοχή Αφρίν της Β. Συρίας. Η εν λόγω στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας», στην οποία χρησιμοποιούνται και όπλα που έχουν εισαχθεί στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ [1], έχει προκαλέσει ως τώρα το θάνατο μεγάλου αριθμού ενόπλων και αμάχων (συμπεριλαμβανομένων και προσφύγων που είχαν καταφύγει στην περιοχή από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας) [2]. Υψηλός είναι και ο αριθμός των τραυματιών, ενώ ο αριθμός του ντόπιου πληθυσμού που έχει εκτοπιστεί βίαια από τις εστίες του εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης των τουρκικών δυνάμεων ξεπερνά τους 5.000 [3]. Η απρόκλητη εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη ξένης χώρας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιο κράτος προς ένταξη στην ΕΕ [4]. Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες ότι η συγκεκριμένη επίθεση θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή [5]. Ερωτάται η Επιτροπή: Α. Ποια η στάση της απέναντι στην τουρκική εισβολή και τη χρήση όπλων που έχουν αγοραστεί από κράτη-μέλη της ΕΕ; Β. Ποια μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εν λόγω περιοχή;
________________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου