Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Γραπτή δήλωση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Κώστα Χρυσόγονου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο για την οικοδόμηση του κοινωνικού πυλώνα της ΕΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 14/12/2017


Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος υπέβαλε γραπτή δήλωση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαδικασία οικοδόμησης ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η υλοποίησή του προχωρεί με αργούς ρυθμούς ενώ δεκάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εργασία τους, την υγεία τους, την κοινωνική τους ασφάλιση και γενικότερα τις συνθήκες ζωής τους. συγκεκριμένες πολιτικές για τη βελτίωση των πραγματικών συνθηκών ζωής των ανθρώπων, στηριγμένες σε χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για τη βελτίωση των πραγματικών συνθηκών της ζωής των ανθρώπων με χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, ώστε να μη παραμείνουν οι σχετικές διακηρύξεις της ΕΕ απλώς ένα ευχολόγιο.


Ακολουθεί το κείμενο της γραπτής δήλωσης:

"Η διαδικασία οικοδόμησης ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων προχωρεί με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε καθημερινή αγωνία σε σχέση με την εργασία τους, την υγεία τους, την κοινωνική τους ασφάλιση και γενικότερα τις συνθήκες της ζωής τους. Δεν αρκεί επομένως το μακροσκελές ευχολόγιο που ψηφίσαμε εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιανουάριο φέτος, ούτε η κοινή διακήρυξη Επιτροπής, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο, η οποία απλώς επαναλαμβάνει τις σχετικές με τα κοινωνικά δικαιώματα διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πολιτικές για τη βελτίωση των πραγματικών συνθηκών ζωής των ανθρώπων, στηριγμένες σε χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Τέτοιες δράσεις μπορούν να είναι η χορήγηση ενός ευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας, με έμφαση σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα εθνικά κράτη, όπως π.χ. η κρυφή ανεργία στους ελεύθερους επαγγελματίες, η ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης σε ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες με μεγάλο κόστος, η επιδότηση φοιτητών που συμμετέχουν στα προγράμματα Erasmus για την αντιμετώπιση του κόστους διαμονής και πολλά άλλα. Χρειαζόμαστε έργα και όχι λόγια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου