ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 14/12/2017
Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος με θέμα το ζήτημα της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της τουρκικής δικαιοσύνης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επικαλέστηκε επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν είναι ούτε ανεξάρτητη ούτε αμερόληπτη. Επισήμανε ειδικότερα ότι το συμβούλιο που είναι αρμόδιο για τον διορισμό και την προαγωγή των Τούρκων δικαστών, αλλά και για την εποπτεία του έργου τους ορίζεται και ελέγχεται στην πραγματικότητα από την τουρκική κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ κάλεσε την Επιτροπή να απαντήσει, αν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Προέδρου Ερντογάν -κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα- ότι «η τουρκική δικαιοσύνη είναι πιο δίκαιη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή», αλλά και να διευκρινίσει, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, ώστε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και αμεροληψία της δικαιοσύνης στην Τουρκία.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την ανεξαρτησία και αμεροληψία της τουρκικής δικαιοσύνης
Σύγχρονες έρευνες παρουσιάζουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας δεν είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο ως όφειλε.[1] Ιδίως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση της 16.04.2017 τα μέλη του συμβουλίου που εποπτεύει τα δικαστήρια του πρώτου και δεύτερου βαθμού της Τουρκίας και το οποίο μεταξύ άλλων είναι αρμόδιο για την πρόσληψη, απόλυση και την προαγωγή των δικαστών και των εισαγγελέων στους δύο πρώτους βαθμούς, αλλά και για τον διορισμό των δικαστών του αναιρετικού δικαστηρίου του τρίτου βαθμού, διαπλέκονται ευθέως με την εκτελεστική εξουσία. Τα 13 μέλη αυτού του συμβουλίου εκλέγονται από μια λίστα φιλοκυβερνητικών δικαστικών (6 μέλη του διορίζονται από τον πρόεδρο της Τουρκίας και 7 μέλη του από το Κοινοβούλιο, όπου πλειοψηφεί το κυβερνητικό κόμμα).[2] Κατά συνέπεια, προσβάλλονται κατάφωρα οι αρχές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του διαχωρισμού των εξουσιών. Λαμβανομένου υπόψη ότι η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος προς ένταξη στην ΕΕ ερωτάται η Επιτροπή:
1. με την τοποθέτηση του Προέδρου Ερντογάν -κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα- ότι «η τουρκική δικαιοσύνη είναι πιο δίκαιη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή»[3];
2. ποιες ενέργειες έχει προβεί, ώστε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και αμεροληψία της δικαιοσύνης στην Τουρκία;
________________________________________
[1] Πρβλ.http://www.platformpj.org/wp-content/uploads/NON-INDEPENDENCE-OFTURKISH-JUDICIARY.pdf, (σελ. 3 επ.);
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου