ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 16/06/2017
Τις αποκλίσεις ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ο Κώστας Χρυσόγονος με γραπτή του ερώτηση, χρησιμοποιώντας στοιχεία πρόσφατης ενημέρωσης της Eurostat σχετικά με τις διαφορές στην κατά κεφαλήν κατανάλωση και το ΑΕΠ των κρατών, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τα σχέδιά της ώστε να μετριαστούν οι αποκλίσεις αυτές.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Προβληματισμό προκαλούν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat σχετικά με τις παρατηρούμενες αποκλίσεις στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ για το 2016. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοινωθέν της 13ης Ιουνίου, καταγράφεται με εμφατικό τρόπο η ύπαρξη μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», αφού στα κράτη της βόρειας και δυτικής Ευρώπης η κατά κεφαλήν κατανάλωση ξεπερνά τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ τα κράτη στη νότια και ανατολική Ευρώπη υπολείπονται μέχρι και πάνω από 30% του μέσου όρου. Ακόμη μεγαλύτερες είναι αποκλίσεις στον τομέα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αφού σε κράτη-μέλη της Δυτικής Ευρώπης το ΑΕΠ ανέρχεται έως και στο 267%, την ώρα που στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης βρίσκεται στο 67%, σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο [1]. Η πραγματικότητα αυτή σε συνδυασμό με τις δεδομένες αποκλίσεις στο εισόδημα των πολιτών δημιουργεί επιπλέον σκεπτικισμό και αμφισβήτηση για την πορεία της ΕΕ και τις προσπάθειες πραγματικής σύγκλισης των οικονομιών.
Ερωτάται η Επιτροπή:
α) Πως σχολιάζει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat;
β) Αναγνωρίζει την -έως σήμερα- αποτυχία στις προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών; Τι σχεδιάζει να κάνει ώστε να μετριάσει τις αποκλίσεις;
________________________________________
[1] http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8065733/2-13062017-AP-EN.pdf/edd7c511-ce00-4788-ae99-7d310456d195
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου