Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου για την πρόοδο του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 09/06/2016


Ο Κώστας Χρυσόγονος με γραπτή του δήλωση τοποθετήθηκε για την πρόοδο του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ. Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως τα μέχρι σήμερα οφέλη για την Ελλάδα είναι πενιχρά και ζήτησε διαρθρωτικές αλλαγές στο πακέτο, ώστε τα κονδύλια να ωφελούν κυρίως τις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας.


Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης :

Συζητήσαμε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρόοδο του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, που στοχεύει στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το επενδυτικό πακέτο μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί σκιώδες σε ότι αφορά τα οφέλη του για την Ελλάδα. Ως σήμερα έχουν εγκριθεί 64 έργα στην Ευρώπη, συνολικής χρηματοδότησης 9,3 δισεκατομμυρίων και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε μεγάλες οικονομίες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία, ενώ μόλις ένα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την 1η Ιουνίου την επέκταση του επενδυτικού πακέτου για άλλα τρία χρόνια, χωρίς όμως να προτείνει διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να διασφαλισθεί η διοχέτευση των απαραίτητων κονδυλίων στις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Εάν δεν αλλάξουν οι παράμετροι του προγράμματος ώστε να επωφεληθούν οι πιο αδύναμες οικονομίες και αν δεν αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια, τότε μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό και η τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι καταδικασμένη να μείνει στα χαρτιά μόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου