Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 24/06/2016


Ο Κώστας Χρυσόγονος με γραπτή του δήλωση στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε για την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως σε διάφορους τομείς, όπως αυτός των μεταφορών, παρατηρούνται καθυστερήσεις και τόνισε την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών και αυξημένων συστημάτων στήριξης προκείμενου να επιτευχθεί ο στόχος του 20% επί της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης.


Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης :

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μια απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξή τους θα μειώσει την εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ενεργειακές πηγές τρίτων χωρών, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή αγορά που πασχίζει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση.
Τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα σε ότι αφορά την επίτευξη του δεσμευτικού στόχου 20% επί της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης ως το 2020 όπως ορίζεται στην Οδηγία 2009/28/ΕΚ, αλλά και του αντίστοιχου 27% ως το 2030. Επιμέρους χώρες απέχουν αρκετά από την επίτευξη του ατομικά ορισμένου στόχου τους, ενώ παρατηρούνται μεγάλες διαφορές και μεταξύ των τομέων δραστηριοτήτων. Έτσι, στον τομέα του ηλεκτρισμού ο στόχος χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φαίνεται να επιτυγχάνεται, αλλά στους τομείς θέρμανσης-ψύξης και μεταφορών επισημαίνονται καθυστερήσεις που καθιστούν αμφίβολη την επίτευξη των στόχων ως το 2020.
Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, με σεβασμό στο περιβάλλον και ανθρωποκεντρική προσέγγιση, απαιτούνται συντονισμένες πολιτικές και αυξημένα συστήματα στήριξης ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές ορισμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αποτελεί πρωταρχική ανάγκη η προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς κι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, ώστε να ανταποκριθούμε στις διεθνείς δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου