Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη μαζική θανάτωση πουλιών στη Μεσόγειο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 31/8/2015


Ερώτηση για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η θανάτωση των πτηνών στη Μεσόγειο υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο υπάρχον νομικό πλαίσιο προστασίας για τα είδη που απειλούνται και επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να εφαρμόζεται πιο αποτελεσματικά.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 25 εκατομμύρια πουλιά βρίσκονται κάθε χρόνο νεκρά στη Μεσόγειο[1]. Η μείωση του πληθυσμού των πουλιών που ζουν σε άγρια κατάσταση «αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, ιδίως εξαιτίας των απειλητικών συνεπειών της για τη βιολογική ισορροπία»[2]. Παρά την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου που αποσκοπεί στην προστασία των πτηνών και τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας[3], οι θάνατοι απειλούν με εξαφάνιση πολλά είδη.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Που οφείλεται, κατά τη γνώμη της, ο υψηλός αριθμός θανάτων πτηνών;
2) Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να πιέσει τις εθνικές αρχές για πιο αποτελεσματική εφαρμογή του οικείου νομικού πλαισίου;
3) Το οικείο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας οικολογικής καταστροφής ή απαιτείται η αναθεώρησή του;

________________________________________
[2] Αιτιολογική σκέψη 3 της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2009 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (κωδικοποιημένη έκδοση)
[3] Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2009 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας 

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Δεν χρειάζεται σύσκεψη αρχηγών


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στο ΕΘΝΟΣ «E» 27/8

Οι διαδικασίες του άρθρου 37 Συντ. έχουν, εξ ορισμού, έναν χαρακτήρα επείγοντος, όπως προκύπτει από τις πολύ σύντομες (τριήμερες) προθεσμίες των διερευνητικών εντολών αλλά και από την όλη λογική των διατάξεων του άρθρου αυτού. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποβάλει την παραίτησή της εδώ και έξι μέρες, αλλά δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από τα καθήκοντά της - διότι, βεβαίως, η χώρα δεν επιτρέπεται να μείνει ούτε μια στιγμή ακυβέρνητη. Η εκκρεμότητα αυτή όμως δεν επιτρέπεται να παρατείνεται άσκοπα, πολλώ μάλλον όταν, εν όψει των σχετικών σαφών και κατηγορηματικών δηλώσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, έχει διαμορφωθεί αρνητική «δεδηλωμένη», εξέλιπε δηλαδή οποιαδήποτε προοπτική συμφωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και είναι βέβαιη η προκήρυξη εκλογών (είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι αρχηγοί των τριών ανωτέρω κομμάτων που διαθέτουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αρνήθηκαν ακόμη και να συναντηθούν με τους άλλους αρχηγούς-φορείς διερευνητικών εντολών). Αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη πολιτικά επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Καθίσταται επομένως άνευ ουσίας το στάδιο της κλήσης των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ως άνω αδυναμία.
Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 Συντ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει απλώς να «καλεί» τους αρχηγούς των κομμάτων (άρα όχι οπωσδήποτε να τους συγκαλεί σε σύσκεψη με φυσική παρουσία τους) για επιβεβαίωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. Εξάλλου, το Σύνταγμα δεν προδιαγράφει τον τρόπο της «κλήσης» (τηλεφωνικά ή διά ζώσης). Δύναται, ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μόλις επιστραφεί και η τρίτη διερευνητική εντολή και αφού επιβεβαιωθεί έστω και τηλεφωνικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, να σπεύσει στην τελευταία φάση της διαδικασίας, που είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών. Στο στάδιο αυτό δεν απαιτείται εκ του Συντάγματος ούτε κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ούτε καν εκ του σύνεγγυς και με φυσική παρουσία συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολλώ δε μάλλον ότι είναι δεδομένη η αδυναμία σχηματισμού οικουμενικής εκλογικής κυβέρνησης με τη συμφωνία όλων, ανεξαιρέτως, των κομμάτων της Βουλής (περιλαμβανομένης δηλαδή και της «Χρυσής Αυγής», η οποία δεν συμφωνεί με κανέναν και κανείς δεν συμφωνεί μαζί της). Αντιθέτως, είναι βέβαιος και προδιαγεγραμμένος ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου - τη μόνη, επί του παρόντος, πρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου, δεδομένου ότι παραμένουν κενές οι αντίστοιχες θέσεις σε Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στη συγκεκριμένη επομένως περίπτωση, της εκ των προτέρων δημόσια εκφρασμένης με κατηγορηματικό τρόπο ευρείας αρνητικής «δεδηλωμένης» (σύνολο σημερινών εδρών ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και «Χρυσής Αυγής» ίσον 169), η παραπάνω εκδοχή είναι συμβατή με τη λογική του πολιτεύματος, που επιτάσσει η εκκρεμότητα από την παραίτηση κυβέρνησης να λήγει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Γι' αυτό, άλλωστε, και το Σύνταγμα θέτει μόνον απώτατη προθεσμία για τη διενέργεια εκλογών (μέσα σε τριάντα μέρες από την προκήρυξή τους), αλλά όχι ελάχιστη. 

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ανάγκη ευαισθητοποίησης για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 24/8/2015


Την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη τόνισε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις αποκλίσεις που παρατηρούνται σε σχέση με τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών του αύριο.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σε ανακοινωθέν της 24ης Μαρτίου 2015, η Επιτροπή αναφέρεται στη στατιστική μείωση τροχαίων ατυχημάτων στο σύνολο της Ένωσης[1]. Παρά τη δρομολόγηση της Χάρτας Οδικής Ασφαλείας και τη στρατηγική προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών τη τελευταία δεκαετία, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι θάνατοι που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, συνεχίζουν να αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πληγές στην καθημερινότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Η μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 18% που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2010-2013, δεν είχε συνέχεια κατά το 2014, όπου η ποσοστιαία μείωση δεν ξεπέρασε το 1%[2].

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να εντατικοποιηθεί η τήρηση των κανόνων στις οδικές αρτηρίες της Ευρώπης; Υπάρχει προοπτική υποστήριξης των κρατών σε τεχνικό επίπεδο;
2. Είναι εφικτός ο στόχος που είχε τεθεί από την Επιτροπή για 50% μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά το διάστημα 2010-2020; Που οφείλεται η απόκλιση από το στόχο αυτό που παρατηρείται στα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία καθώς και οι μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται στον αριθμό των θανάτων μεταξύ των κρατών-μελών;
3. Καθώς η πρόληψη αποτελεί τον κύριο παράγοντα αποφυγής ατυχημάτων, υφίσταται πλάνο βελτίωσης της εκπαίδευσης κατά τη σχολική ηλικία, με στόχο τη δημιουργία συνειδητοποιημένων πολιτών στο μέλλον;

________________________________________

Οι επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην ψυχική υγεία δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 24/8/2015


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει διενεργήσει κάποια έρευνα για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στον τομέα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με απάντησή της σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου. Σε ότι αφορά τα μοντέλα φροντίδας των ψυχιατρικά ασθενών, η Επιτροπή αναφέρθηκε στη στήριξη που δύνανται να λάβουν τα κράτη-μέλη από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Περίπου το 25-30% του πληθυσμού στην Ευρώπη υποφέρει κάποια στιγμή στη ζωή του από ψυχική διαταραχή ή ασθένεια, εκ των οποίων μόλις οι μισοί λαμβάνουν επαγγελματική φροντίδα, ενώ πολύ λιγότεροι λαμβάνουν αποτελεσματική φροντίδα[1].
Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει, ιδίως στις χώρες που αναγκάζονται να περικόψουν τις δαπάνες υγείας στα πλαίσια των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που υπαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα ψυχιατρικά ιδρύματα έχει υποστεί περικοπή πάνω από 20%, με αποτέλεσμα το εναπομείναν προσωπικό να μην επαρκεί για τη φροντίδα των ασθενών[2].
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Έχει διενεργήσει κάποια έρευνα για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας;
– Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της μακροχρόνιας φροντίδας ψυχιατρικών ασθενών τα οποία δεν περιλαμβάνουν ψυχιατρικά νοσoκομεία, αλλά βασίζονται στο μοντέλο της παροχής βοήθειας σε κοινότητες (community-based services);

Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής

Οι ψυχικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις ακριβότερες χρόνιες νόσους που επιβαρύνουν σημαντικά τα εθνικά συστήματα υγείας. Κατά συνέπεια, η υποστήριξη των δράσεων των κρατών μελών στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ για την υγεία.
Σύμφωνα με το άρθρο 168 της Συνθήκης, η δράση της Ένωσης αναπτύσσεται χωρίς να θίγονται οι ευθύνες των κρατών μελών όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας, καθώς και την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης. Συνεπώς, επαφίεται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην ψυχιατρική περίθαλψη για τους πληθυσμούς τους.
Το φθινόπωρο του 2013 η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση με τα προφίλ των εθνικών συστημάτων ψυχικής υγείας[3] και ορισμένα από τα εν λόγω προφίλ παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης σ’ αυτά.
Με βάση την κοινή δράση για την ψυχική υγεία και ευεξία (2013-2016)[4] στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την υγεία, τα κράτη μέλη εργάστηκαν από κοινού για να αναλύσουν την κατάσταση και να αναπτύξουν συστάσεις πολιτικής για τη μετάβαση στην οργάνωση της ψυχικής υγείας σε επίπεδο κοινοτήτων και με κοινωνική ένταξη.
Η υποστήριξη των κρατών μελών όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας σε επίπεδο κοινοτήτων είναι δυνατή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για την περίοδο 2014-2020. Κατόπιν αιτήματός τους, ορισμένα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση αυτής της χρηματοδοτικής υποστήριξης για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων τους ψυχικής υγείας. Για την περαιτέρω υποστήριξη των εν λόγω μεταρρυθμίσεων, το σχέδιο του 7ου ΠΠ COFI[5] αναλύει τη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας των λειτουργικών συστημάτων ψυχικής υγείας (η περίθαλψη των εσωτερικών και των εξωτερικών ασθενών συντονίζεται από διαφορετικές ομάδες σε διαφορετικές υπηρεσίες) σε σύγκριση με τα ολοκληρωμένα συστήματα ψυχικής υγείας (οι ίδιες ομάδες είναι υπεύθυνες στο σύνολο των υπηρεσιών).
Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»[6] θα παρέχει επίσης ευκαιρίες για χρηματοδότηση της έρευνας για την ψυχική υγεία.

________________________________________
[5] COFI: Comparing policy framework, structure, effectiveness and cost-effectiveness of Functional and Integrated systems of mental health care (Σύγκριση πλαισίων πολιτικής, δομών, αποτελεσματικότητας και σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των λειτουργικών και ενοποιημένων συστημάτων ψυχιατρικής περίθαλψης)

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Η πρόληψη στην υγεία θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 21/8/2015


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση του σημαντικού ρόλου και των δυνατοτήτων που προσφέρει η πρόληψη στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με απάντησή της σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου. Εν τούτοις αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΟΣΑ, στα οποία αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής, που αποδεικνύουν ότι οι περικοπές στις δαπάνες υγείας πλήττουν ιδιαίτερα τον τομέα της πρόληψης.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι περικοπές στις δαπάνες υγείας πλήττουν ιδιαίτερα τον τομέα της πρόληψης. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή μόνο το 3% των προϋπολογισμών υγείας στην Ευρώπη διατίθενται για πρόληψη και για προγράμματα δημόσιας υγείας, σε τομείς όπως ο εμβολιασμός, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα[1].
Εν τούτοις, όπως αποδεικνύουν οι σχετικές έρευνες, οι δαπάνες στον τομέα της πρόληψης είναι πολύ πιο αποδοτικές απ’ ό,τι οι δαπάνες για τη θεραπεία ασθενειών[2].

Ερωτάται η Επιτροπή:
Δεδομένης της αρμοδιότητας που έχει στον τομέα της δημόσιας υγείας και της πρόληψης των ασθενειών βάσει του άρθρου 168 τη Συνθήκης περί Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν το παραπάνω ποσοστό δαπανών στον τομέα της πρόληψης για την υγεία;

Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής (21.8.2015)

Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων των τεκμηριωμένων μέτρων πρόληψης, ιδίως όσον αφορά τις σοβαρές χρόνιες ασθένειες, καθώς ένα σημαντικό μέρος της επιβάρυνσης λόγω ασθενειών μπορεί να αποφευχθεί με την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση μιας σειράς κοινών παραγόντων κινδύνου, όπως είναι ιδίως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης, η Επιτροπή έχει καθιερώσει πολιτικές και δράση για την υποστήριξη των εθνικών δράσεων στην αντιμετώπιση των εν λόγω παραγόντων κινδύνου και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή προτίθεται να προωθήσει τέτοιες πολιτικές και δράσεις, ιδίως με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την επιβάρυνση λόγω χρόνιων ασθενειών.
Ιδιαίτερα, το πρόγραμμα της ΕΕ για την υγεία παρέχει δυνατότητες για τη στήριξη της συνεργασίας των κρατών μελών, έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι καλές πρακτικές για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των ασθενειών και την προώθηση ενός υγιούς περιβάλλοντος, καθώς και να επιτευχθούν βιώσιμα συστήματα υγείας.

________________________________________

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αποκλειστικά από τεχνοκράτες απαρτίζονται τα τεχνικά κλιμάκια που καθορίζουν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 19/8/2015


Από οικονομολόγους-τεχνοκράτες απαρτίζονται οι ομάδες εργασίας που προτείνουν τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής , σύμφωνα με απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων των μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα, πλην όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε τη διαπίστωση οποιασδήποτε παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα οικονομικά προγράμματα.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για λογαριασμό της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων επεσήμανε σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στα πλαίσια των Δημοσιονομικών Προγραμμάτων Προσαρμογής[1].
Στις σχετικές συστάσεις περιλαμβάνεται η προτροπή στην Ελλάδα και στους διεθνείς πιστωτές να διενεργούν εκτιμήσεις επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα πριν τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην απόλαυσή τους, έτσι ώστε να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή της καταπάτησής τους[2].

Στα πλαίσια αυτά ερωτάται η Επιτροπή:
Τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία συζητούν με τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας για τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αποτελούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από ποιον απαρτίζονται; Έχουν συμπεριληφθεί νομικοί εξειδικευμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να διενεργείται εκτίμηση των επιπτώσεων των επιβληθέντων μνημονιακών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής

Οι ομάδες εργασίας οι οποίες ασχολούνται με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας συγκροτούνται από υπαλλήλους οι οποίοι είναι βαθείς γνώστες του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη, στο πλαίσιο του προγράμματος, υιοθετημένων από την ελληνική κυβέρνηση πολιτικών οι οποίες αντίκεινται στις διατάξεις των Συνθηκών, και δη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

________________________________________
[2] Σελ. 17 

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Κανένα μέτρο δεν έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των μεγάλων εταιριών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 18/8/2015


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη υιοθέτησης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των μεγάλων εταιριών πλην όμως καθυστερεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη του φαινομένου, όπως αποδεικνύεται από την απάντησή της στην ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου που συνυπέγραψαν δώδεκα Ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Σοφία Σακοράφα, ο Στέλιος Κούλογλου και ο Pablo Iglesias. Ο κ. Μοσκοβισί αρνείται ακόμη και να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου και αρνείται σε γενικόλογες διακηρύξεις για «σχέδια δράσης» και «προτάσεις».

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL), Stelios Kouloglou (GUE/NGL), Marisa Matias (GUE/NGL), Martina Michels (GUE/NGL), Sofia Sakorafa (GUE/NGL), Lola Sánchez Caldentey (GUE/NGL), Marina Albiol Guzmán (GUE/NGL), Brando Benifei (S&D), Josep-Maria Terricabras (Verts/ALE), Pablo Iglesias (GUE/NGL), Tania González Peñas (GUE/NGL), Anja Hazekamp (GUE/NGL) και Hugues Bayet (S&D)

Η εξέταση των οικονομικών δεδομένων των εταιριών που συμμετέχουν στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη Morgan Stanley Capital International έδειξε ότι[1] οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες στις ανεπτυγμένες οικονομίες αποφεύγουν να καταβάλλουν τουλάχιστον 82 δισεκατομμύρια δολάρια US σε φόρους κάθε έτος. Μεταξύ των κρατών όπου οι εταιρίες αποφεύγουν περισσότερο τη φορολόγηση περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Στις εταιρίες οι οποίες ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές, συμπεριλαμβάνονται και κάποιες οι οποίες επίσης συμμετείχαν στην περιβόητη υπόθεση «LuxLeaks»-
Τα πορίσματα της εν λόγω έκθεσης επισημαίνουν την μεγάλη ανάγκη υιοθέτησης ενός σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου για φορολογική διαφάνεια και προστασία κατά της φοροαποφυγής από εταιρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη στις παρούσες περιστάσεις οικονομικής κρίσεως και λιτότητας που επιβάλλονται στους λαούς της Ευρώπης.
Τον Μάρτιο του 2015 η Επιτροπή αναγνώρισε την ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες στον τομέα του φορολογικού ανταγωνισμού και της φορολογικής δικαιοσύνης και διαφάνειας, προτείνοντας την έγκριση νομοθετικών πράξεων από το Συμβούλιο[2].

Η Επιτροπή καλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση των προτεινόμενων πράξεων;
2. Επαρκούν οι εν λόγω προτάσεις για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων;
3. Για ποιό λόγο ο ρόλος του Κοινοβουλίου, ως συννομοθέτη, δεν έχει ληφθεί υπόψη στο εν λόγω ζήτημα, το οποίο αφορά άμεσα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία;

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (17.8.2015)

Η Επιτροπή συμφωνεί ως προς την ανάγκη υιοθέτησης, από την ΕΕ, μιας κοινής ενωσιακής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής από ορισμένες εταιρείες. Όπως ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, η Επιτροπή προβαίνει σε εκτίμηση των επιπτώσεων των στρατηγικών φοροδιαφυγής. Εξάλλου, είναι αναγκαία η αύξηση της σαφήνειας και αποδοτικότητας των συστημάτων φορολογίας των εταιρειών, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα τελευταία προάγουν όντως την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην ΕΕ. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε, τον Ιούλιο του 2014, ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί μία από τις δέκα κύριες προτεραιότητες της παρούσας Επιτροπής.

Επί των συγκεκριμένων ερωτήσεων του κ. βουλευτή:
1. Πρόταση σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax rulings» εγκρίθηκε στις 18 Μαρτίου. Συμφωνία σχετικά με την πρόταση αυτή αναμένεται να επιτευχθεί στο Συμβούλιο πριν από το τέλος του έτους. Εξάλλου, στις 17 Ιουνίου, η Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο δράσης για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τη φορολογία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ[3]. Στο σχέδιο δράσης υπογραμμίζεται μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και καθορίζεται χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα αναφέρεται πότε αναμένεται η εφαρμογή κάθε δράσης.
2. Με την ευόδωση των πρωτοβουλιών αυτών, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα κράτη μέλη θα βελτιώσουν σημαντικά την οικεία ικανότητα καταπολέμησης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της φοροαποφυγής από εταιρείες. Η ύπαρξη διαφάνειας αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα εξασφάλισης της ικανότητας των κρατών μελών να έχουν, όντως, πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίζουν καταλλήλως τα συστήματα επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που υιοθετούν ορισμένες επιχειρήσεις.
3. Σχετικά με τον ρόλο του Κοινοβουλίου σε θέματα φορολογίας, σύμφωνα με το άρθρο 115 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται από το Συμβούλιο να διεξάγει επίσημη διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτάσεις στον τομέα της άμεσης φορολογίας. Πάντως, η Επιτροπή θα ανταλλάσσει, σε τακτική βάση, απόψεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα θέματα αυτά.

________________________________________
[3] Ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα φορολογίας των επιχειρήσεων στην ΕΕ: 5 κύριοι τομείς δράσης (COM/2015/302 και παράρτημα) 

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 7/8/2015


Την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας τόνισε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι τα νέα μέτρα λιτότητας ενδέχεται να προσκρούουν στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στα πλαίσια των προηγούμενων προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επικριθεί για τις επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα[1]. Πρόσφατα, ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα Juan Pablo Bohoslavsky απηύθυνε έκκληση στους θεσμούς που διαπραγματεύονται το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας να αλλάξουν την τακτική τους αναφέροντας πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να σταματούν στην πόρτα των διεθνών οργανισμών»[2]. Στις 15.07.2015 έκανε νέα παρέμβαση ζητώντας από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση κατά το σχεδιασμό του νέου προγράμματος να δώσουν προτεραιότητα στη διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ενώ τόνισε πως τα νέα μέτρα λιτότητας ενδέχεται να προσκρούουν στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου[3].

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Στα πλαίσια της συμμετοχής της στους θεσμούς που διαπραγματεύονται το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα σκοπεύει να λάβει υπ’ όψη τις ως άνω συστάσεις του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών; Τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει προκειμένου να προστατέψει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από νέα παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους;

________________________________________
[1] Βλ. αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων 65/2011, 66/2011, 76/2012, 77/2012, 78/2012, 79/2012 και 80/2012

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Eρώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη βιοποικιλότητα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 3/8/2015


Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε ο Κώστας Χρυσόγονος και συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές Petras Austrevicius (Λιθουανία) και Marlene Mizzi (Μάλτα) σχετικά με την απειλή κατά της βιοποικιλότητας που προκύπτει από τις τρέχουσες συνθήκες οδικής κυκλοφορίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

Μεγάλος αριθμός ζώων όπως χελώνες, γάτες και άλλα βρίσκουν καθημερινά το θάνατο στους ευρωπαϊκούς δρόμους οι οποίοι διασχίζουν τους βιότοπους των ζώων αυτών, ως συνέπεια των ταχυτήτων που αναπτύσσουν τα αυτοκίνητα. Το ζήτημα αυτό οφείλει να απασχολήσει την ΕΕ δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 ΣΛΕΕ "η Ένωση και τα κράτη μέλη λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων ως ευαίσθητων όντων".

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Μπορεί να γίνει κάποια ποσοτική εκτίμηση για το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις του στη βιοποικιλότητα και γενικότερα στις οικολογικές ισορροπίες;
2) Αντιμετωπίζει η Επιτροπή το ενδεχόμενο να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό να περιοριστούν στο μέτρο του εφικτού οι διαστάσεις αυτής της καθημερινής εκατόμβης;