Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Να ανακτήσουμε τη χαμένη έννοια της προόδου - Άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Κώστας Χρυσόγονος

Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ.

    Η συζήτηση για κυβερνητική σύμπραξη στο μέλλον μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπό την επιγραφή της «προοδευτικής διακυβέρνησης», εντείνεται τελευταία από αμφότερες τις πλευρές. Στην πραγματικότητα άλλωστε τα δύο κόμματα δεν τα χωρίζουν διαφορές στρατηγικού χαρακτήρα. Αμφότερα αποδέχονται το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, το καπιταλιστικό κοινωνικό σύστημα (παρά τις κατά καιρούς ρητορικές εξάρσεις περί «μετασχηματισμών» του) και τους βασικούς διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ευρωζώνη). Σ’ αυτά βέβαια δεν συμπίπτουν μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τη «Νέα Δημοκρατία». Η διαφορά των τριών εντοπίζεται κυρίως σε ποσοτικά ζητήματα, δηλ. στο πόση ακριβώς αναδιανομή μέρους του συνολικού κοινωνικού προϊόντος από τους έχοντες προς τους  μη έχοντες θεωρούν επιθυμητή και/ή εφικτή, και δευτερευόντως σε άλλα επιμέρους, από τα ιδιωτικά Α.Ε.Ι. ως τον τρόπο εκφοράς του πολιτικού λόγου. 

    Μια συγκυβέρνηση μεταξύ κάποιων από τα κόμματα αυτά δεν είναι επομένως θεωρητικά απίθανη. Και πρακτικά όμως, η «Νέα Δημοκρατία» είχε συγκυβερνήσει το 1989-1990 και το 2012-2015 με προκάτοχα σχήματα των άλλων δύο (ΠΑ.ΣΟ.Κ. και «Συνασπισμό»). Εξάλλου τον Σεπτέμβριο του 2015, αν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν εξασφάλιζαν εντελώς οριακά την είσοδό τους στη Βουλή, είναι αρκετά πιθανό ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και (τότε) «Δημοκρατική Συμπαράταξη» θα αναγκάζονταν να συγκυβερνήσουν. Το πρόβλημα ωστόσο έγκειται στο ότι ιστορικά η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα μετά το 1974 αποδεικνύεται εκλογικά επιζήμια έως καταστροφική για τον μικρότερο εταίρο. Ανεξάρτητα από το που οφείλεται το φαινόμενο, πάντως η είσοδος του ΚΙΝ.ΑΛ. ως ελάσσονος εταίρου σε κυβέρνηση είτε Μητσοτάκη είτε Τσίπρα δεν προβλέπεται να το ωφελήσει. 

    Πέρα όμως από το ερώτημα ποιοί μπορούν να συγκυβερνήσουν στο μέλλον, κρίσιμο είναι να απαντηθεί τι θα συνιστούσε «προοδευτική» διακυβέρνηση. Εδώ υπάρχει σκόπιμη σύγχυση, αφού όποιος αποχαρακτηρίζεται «αριστερός» (έστω με προσθήκες, π.χ. κεντροαριστερός) αξιώνει να θεωρηθεί αυτομάτως και προοδευτικός, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να υποστηρίζει αντιδραστικές θέσεις (π.χ. το νεοσταλινικό ΚΚΕ, που ευαγγελίζεται τη μετατροπή της σημερινής Ελλάδας σε μικρογραφία της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, είναι ένα βαθιά αντιδραστικό κόμμα). 

    Το ζητούμενο είναι να ανακτήσουμε τη χαμένη έννοια της προόδου, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας την προοπτική να προοδεύσει αληθινά. Πρόοδος θα ήταν η αποδόμηση του πελατειακού συστήματος και η οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο να υποβοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αντί να παρακολουθεί απαθές την επιδείνωση της θέσης μας στην παγκόσμια οικονομία (πριν από 30 χρόνια το κατά κεφαλή ΑΕΠ μας ήταν υψηλότερο από όλων των χωρών της Ευρ. Ένωσης, σήμερα είναι χαμηλότερο όλων, εκτός Βουλγαρίας και Ρουμανίας). Πρόοδος θα ήταν η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που κατατρώει τα σωθικά του Ελληνισμού, με κατάλληλες φορολογικές και κοινωνικοασφαλιστικές πολιτικές, σε συνδυασμό με ενεργητική μεταναστευτική πολιτική σε σχέση με ανθρώπους πολιτισμικά ενσωματώσιμους. Πρόοδος, με άλλα λόγια, θα ήταν μια συνολική αλλαγή πορείας, για την οποία όμως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι έτοιμη η γηρασμένη και φοβική ελληνική κοινωνία.

2 σχόλια:

  1. Φοόνια τώρα.φοβάμαι ότι, το "γηρασμένη και φοβική" Κοινωνία ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ χρόνια τώρα. Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ των σχεδίων που οδήγησαν τους πολίτες αυτής της χώρας στη σύνθεση μιάς κοινωνίας "γηρασμένης και φοβικής" έπρεπε να είχε αρχίσει από το 1985-1986. 'Οταν άρχισε η ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ της χώρας. Μετά, με πρωθυπουργό τον γιωργάκη παπανδρέου ξεσκίστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στη συνέχεια με τοω σημίτη, ξεπουλήθηκε η χώρα ολόκληρη χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Είχαμε όμως ....θεάματα πχ Ολυμπιακούς αγώνες, 'Ιμια κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσφορά δανείου σε άτομα που χρειάζονται χρηματοδότηση

    δομή μικροχρηματοδοτήσεων Είμαστε καλά εδραιωμένοι και με τα χρόνια έχουμε αναπτύξει μια βαθιά κατανόηση των ατομικών αναγκών και απαιτήσεών σας. Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίζουμε δίκαια τους πελάτες μας και να παρέχουμε επαγγελματικές υπηρεσίες,
    φιλικό και ευγενικό.
    Οι διαδικασίες μας έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκριθούν σε εσάς για να διασφαλίσουν ότι προσφέρουμε προϊόντα που ταιριάζουν στις περιστάσεις σας.

    Η υπηρεσία μας είναι πολύ επαγγελματική και χωρίς καθυστέρηση. Μας
    Το σύνθημα είναι να βοηθήσετε εσάς, τον πελάτη, όποιες και αν είναι οι ανάγκες σας.
    προσφέρουν δάνεια που κυμαίνονται από 1.000 έως 5.000.000.000 ευρώ.
    τα αιτήματα διεκπεραιώνονται σε "μη υποχρέωση".

    Δίνουμε δάνεια με σταθερό επιτόκιο για όλα τα είδη δανείων.

    Παρακαλώ, αν ενδιαφέρεστε για την υπηρεσία μας
    Συμπληρώστε τη φόρμα αιτήματος και στείλτε την σε εμάς στη διεύθυνση
    διεύθυνση email παρακάτω

    Το ονοματεπώνυμο σου: ....................
    Διεύθυνση: ................................
    Χώρα: ................................
    Ποσό δανείου: .......................
    Διάρκεια δανείου: ......................
    Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση: ..............


    Συνάψτε συμφωνίες μαζί μας μέσω: birgitraigo@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή