Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Επιστολή του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου προς τον ευρωβουλευτή Tunne Kelam

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 06/03/2019


Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος έστειλε επιστολή στον Εσθονό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Tunne Kelam. Ο κ. Kelam ως επικεφαλής της αποστολής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων επισκέφθηκε πρόσφατα την Αλβανία και τη «Βόρεια Μακεδονία». Με αφορμή της επίσκεψη δήλωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν ολοκληρώσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις υπό αντίξοες συνθήκες και προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειωθεί και να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της «Βόρειας Μακεδονίας» εντός του 2019.


Ακολουθεί η επιστολή του Κ. Χρυσόγονου

Κώστας Χρυσόγονος
Ευρωβουλευτής
Βρυξέλλες, 06.03.2019

Προς Ευρωβουλευτή κ. Tunne Kelam

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (04.03.19) η αποστολή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας ηγηθήκατε, διαπίστωσε ότι «η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ολοκληρώσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις υπό αντίξοες συνθήκες και ότι είναι καίριας σημασίας οι χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των μεταρρυθμίσεων, να αναγνωρίσουν τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειωθεί και να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για φέτος». H παραπάνω τοποθέτηση ωστόσο δε λαμβάνει υπόψη τα σοβαρά προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

Από τη μία πλευρά, η Αλβανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εκτεταμένης διαφθοράς σε πολλούς τομείς, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τη χώρα. Αυτό εξάλλου σημειώνουν οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν [1] και του Ευρωκοινοβουλίου [2] για την Αλβανία. Συγχρόνως, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων υστερεί σημαντικά στην Αλβανία, ενώ εντοπίζεται έλλειμμα στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Επιπρόσθετα, οι θεσμικοί μηχανισμοί για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και για την αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο είναι ακόμη ανεπαρκείς. Παράλληλα, εντοπίζονται σοβαρές αδυναμίες και στην εφαρμογή του κράτους δικαίου, που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας.

Πέραν τούτων, δεν έχει αξιολογηθεί δεόντως η δυσμενής διακριτική μεταχείριση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας από τις αρχές της Αλβανίας, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε ξανά πρόσφατα με στοχευμένες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, αλλά και με την υπερβολική και μη αναγκαία χρήση υπέρμετρης, θανατηφόρου βίας από τις ειδικές δυνάμεις τις αλβανικές αστυνομίας για τη σύλληψη του ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνου Κατσίφα. Οι πρόσφατες πολιτικές αναταραχές, που κορυφώθηκαν με την πολιορκία του πρωθυπουργικού μεγάρου στα Τίρανα, επιβεβαιώνουν τις παραπάνω επιφυλάξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η δια της αμφιλεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών πρόσφατα μετονομασθείσα «Βόρεια Μακεδονία», αντιμετωπίζει συναφή προβλήματα με την Αλβανία. Η σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζει ανησυχίες για την εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί στη χώρα. Σημειώνει μάλιστα ότι η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα είναι ευρέως διαδεδομένα στην περιοχή και ότι αποτελούν εμπόδιο στη δημοκρατική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αναφέρεται μάλιστα ρητά ότι η χώρα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω, μεταξύ άλλων, την κοινοβουλευτική, νομοθετική και εποπτική της ικανότητα, το δικαστικό σύστημά της, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς [3].

Την ίδια ώρα οι αλυτρωτικές βλέψεις της χώρας σε βάρος της Ελλάδας δεν φαίνεται να σταματούν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, και σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα, ότι «η χώρα παραμένει η ίδια, η «μακεδονική» γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών», ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα [4].

Επομένως οι διαπιστώσεις της αποστολής σας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η δημοσιοποίησή τους δημιουργεί ένα κλίμα τεχνητής ευφορίας, το οποίο είναι αντιπαραγωγικό, διότι μπορεί να οδηγήσει σε επανάπαυση τις αρμόδιες αρχές των δύο κρατών. Προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση της υποψηφιότητάς τους για ένταξη στην Ε.Ε. πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε όλα τα ζητήματα που προανέφερα και κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Με εξαιρετική εκτίμηση,
Κώστας Χρυσόγονος


Ακολουθούν οι δηλώσεις του κου Kelam από την ανακοίνωση τύπου του Γραφείου Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έτοιμες για ενταξιακό διάλογο, λένε οι ευρωβουλευτές

Μετά την επιτόπια επίσκεψή τους, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ τονίζουν ότι οι δύο χώρες έχουν επιδείξει αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ.
Το 2019 είναι κρίσιμη χρονιά για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς τον Ιούνιο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν αν οι δύο χώρες είναι έτοιμες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσής και στις δύο χώρες από τις 27 Φεβρουαρίου ως τη 1 Μαρτίου.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, η αποστολή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της οποίας ηγήθηκε ο Tunne Kelam (ΕΛΚ, Εσθονία) τόνισε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ολοκληρώσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις υπό αντίξοες συνθήκες και ότι είναι καίριας σημασίας οι χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των μεταρρυθμίσεων, να αναγνωρίσουν τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειωθεί και να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για φέτος.
Ταυτόχρονα, η αποστολή καλεί τις δύο χώρες να μη σπαταλήσουν χρόνο και να παραμείνουν συγκεντρωμένες στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την οικονομία, το κράτος δικαίου και τη δημόσια διοίκηση. Η προσήλωση στις δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες θα είναι μεγάλης σημασίας στο δρόμο για την πιθανή ένταξή τους στην ΕΕ, σχολίασαν οι ευρωβουλευτές.
«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν και οι δύο προετοιμαστεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά η έλλειψη συναίνεσης για την ευρωπαϊκή ενοποίηση θέτει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες. Παρότι έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, η έλλειψη εθνικής ενότητας και οι εσωτερικοί πολιτικοί διαξιφισμοί θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία» δήλωσε ο πρόεδρος της αποστολής κ. Kelam.
Οι ευρωβουλευτές ωστόσο επανέλαβαν την ξεκάθαρη στήριξή τους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2019. «Προσδοκούμε την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών στο Συμβούλιο» είπε ο κ. Kelam.
Σχολιάζοντας τον επόμενο γύρο του Διαλόγου Jean Monnet που έχει ως στόχο την αναθεώρηση του κανονισμού του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας (Σομπράνιε) ο κ. Kelam δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που ο ηγέτης του πολιτικού κόμματος VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, επιβεβαίωσε την προσήλωση του κόμματός του στη διαδικασία μεταξύ του ΕΚ και της Σομπράνιε, η οποία είναι μια κρίσιμη πρωτοβουλία για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και την προετοιμασία της αναμενόμενης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο».

________________________________________
[1] Key findings of the 2018 Report on Albania, Brussels, 17 April 2018, European Commission - Fact Sheet
[2] P8_TA-PROV(2018)0481
[3] P8_TA-PROV(2018)0480
[4] https://www.iefimerida.gr/news/462856/zaef-i-makedoniki-glossa-tha-didasketai-kai-stin-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου