Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ο έλεγχος των «πόθεν έσχες»


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στο ΕΘΝΟΣ 05/01


Η δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των ετών 2013 και 2014 αποτέλεσε αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις, κυρίως με αφορμή την αποκάλυψη συμμετοχής μιας υπουργού (και βουλευτή) σε ιατρική εταιρεία συμβεβλημένη με δημόσιους φορείς. Το άρθρο 57 του Συντάγματος προβλέπει ότι τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα, μεταξύ άλλων, με την ιδιότητα εταίρου ή μετόχου σε επιχείρηση η οποία παρέχει υπηρεσίες στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ. Αρμοδιότητα όμως να κρίνει την ύπαρξη τέτοιου ασυμβιβάστου και να διατάξει την έκπτωση της/του βουλευτή έχει αποκλειστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Στην προκείμενη περίπτωση ασυμβίβαστο σήμερα δεν υφίσταται, αφού η υπουργός αποχώρησε από την εταιρεία τον Ιούλιο του 2015 και επανεκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αν υπήρχε ασυμβίβαστο, αυτό θα αφορούσε τις βουλευτικές περιόδους Ιουνίου 2012 - Δεκεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015, αλλά εκείνες έχουν παρέλθει προ πολλού και άρα το ΑΕΔ δεν μπορεί πια να επιληφθεί. Εδώ όμως βρίσκεται και το μείζον ζήτημα. Ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» διεξάγεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση, από μια επιτροπή στην οποία παραδόξως συμμετείχαν έως πρόσφατα κατά πλειοψηφία βουλευτές και τα αποτελέσματα πενιχρά. Εάν η δημοσιοποίηση των δηλώσεων γινόταν έγκαιρα, τότε κάθε ψηφοφόρος στην οικεία περιφέρεια θα μπορούσε να ζητήσει από το ΑΕΔ την έκπτωση της βουλευτού. Για την καθυστέρηση συνυπεύθυνα είναι όμως και τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, που ζητούν κατόπιν εορτής την παραίτηση της υπουργού, αφού έως τον Ιανουάριο του 2015 στην επιτροπή του «πόθεν έσχες» προήδρευε αντιπρόεδρος της Βουλής προερχόμενος από τη ΝΔ.

Και βέβαια, εφόσον δεν έχει υπάρξει σχετική δικαστική κρίση, το να αποφαίνονται τώρα με κατηγορηματικότητα τα ίδια τα κόμματα αυτά για την έννοια και την ερμηνεία συνταγματικών και άλλων διατάξεων δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και τάσεις λαϊκισμού. Γενικότερα, άλλωστε, χρειαζόμαστε ριζική αναμόρφωση του νομικού καθεστώτος ελέγχου των οικονομικών όχι μόνο των βουλευτών και υπουργών, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας. Οι αλλαγές που επέφερε ο νόμος 4389/2016 είναι θετικές αλλά όχι αρκετές. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου» πρέπει να αντιληφθούν ότι η διακίνηση πολιτικού χρήματος στο σκότος ή το ημίφως τελικά πριμοδοτεί τον φασισμό.

5 σχόλια:

  1. "Αν υπήρχε ασυμβίβαστο, αυτό θα αφορούσε τις βουλευτικές περιόδους Ιουνίου 2012 - Δεκεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015, αλλά εκείνες έχουν παρέλθει προ πολλού".
    Αντιγραφή της αγυρτειας του Μητροπουλου, που δέχτηκε ότι έκλεψε 1 000 000 ευρώ αλλά όταν βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου το αδίκημα είχε παραγραφεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

    Γεια σας, είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
    τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά, θα ήθελα να βοηθήσω
    ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
    χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
    ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
    ενημερώστε μου ότι είμαι ένα χρηματοοικονομικό πρόσωπο που χορηγεί δάνεια
    καθένας με καλό χαρακτήρα, ειλικρινής, που μπορεί να με αποπληρώσει
    προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
    Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

    Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
    διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

    Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας και την όμορφη μέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γρήγορη προσφορά δανείου μεταξύ ατόμων σε 24 ώρες.

    Γεια σας

    Εσείς που έχετε πραγματικά οικονομικά προβλήματα. Εσείς που απορρίπτονται από τις διάφορες τράπεζες παρά τις προσπάθειές σας.

    Θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαι οικονομικός άνθρωπος που χορηγεί δάνεια σε οποιοδήποτε καλό πρόσωπο, ειλικρινές, που μπορεί να μου επιστρέψει εντός της συμφωνημένης προθεσμίας με κατ 'αποκοπή ποσοστό 3%.
    Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1000 έως 9.000.000 ευρώ.

    Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση: kimhurielle2019@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σοβαρή δάνεια ευκαιρίες.
    Είμαι άτομο που χορηγεί δάνεια από 1.000 έως 20.000.000 ευρώ σε όποιον μπορεί να μου επιδοτήσει, το επιτόκιο μου είναι 2% ετησίως. Επιπλέον, επενδύω κάθε είδους επενδύσεις. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση << JOINISSEAURELIE1989@GMAIL.COM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτές οι ομάδες χάκερ στον κυβερνοχώρο βοήθησαν την οικογένειά μου να εξασφαλίσω ένα δάνειο bitcoin και με βοήθησαν επίσης να εξασφαλίσω έναν τίτλο πανεπιστημίου σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, τους λέω πολύ ευχαριστώ. επικοινωνήστε μαζί τους τώρα στη διεύθυνση: wafaahack@gmail.com, WhatsApp: +32460212685. Προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής εισβολής σε όλο τον κόσμο.
    - Ανάκτηση δόλιων χρημάτων
    - Hack στο τηλέφωνο του συζύγου σας, WhatsApp, facebook, instagram, μηνύματα κειμένου κ.λπ.
    - Υπηρεσία τραπεζικής μεταφοράς - Φόρτωση μετρητών
    - ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ BITCOIN
    - ΔΩΡΕΑΝ ΔΑΝΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟ
    - Βοηθήστε να εγγραφείτε στο ILUMINATI και να γίνετε πλουσιότεροι
    - Ανάκτηση χρημάτων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου
    - Αλλαγή πτυχίων πανεπιστημίου
    - Κατασκοπεία όλων των λογαριασμών κοινωνικών μέσων.
    - Πωλήσεις κενών ATM και πιστωτικών καρτών
    - Πωλήσεις πρωτότυπων τίτλων πανεπιστημίου.
    - Κάνουμε τη διαπίστευση λογαριασμών χωρίς ίχνη
    - Εκκαθάριση τραπεζικών χρεών ..............
    - Προσφορά τίτλου πανεπιστημίου και τόσα πολλά άλλα ........
    Παρ 'όλες τις πιθανότητες, αυτό το σύνολο χάκερ Διαδικτύου έχει αποδειχθεί ότι αξίζει να αποκαλούνται επαγγελματίες χάκερ στον κυβερνοχώρο ... Για άλλη μια φορά χτύπησα το στήθος μου για να ομολογήσω ότι αυτές οι ομάδες γκουρού κυβερνοχώρου είναι αξιόπιστες και ικανοποιητικές .....
    Επικοινωνήστε μαζί τους στη διεύθυνση: wafaahack@gmail.com, WhatsApp και κείμενο: +32460212685 και μαρτυρήστε επίσης τη βοήθειά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή