Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Προβληματισμός για τις επιθέσεις κατά Κούρδων στρατιωτών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 30/08/2016


Τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή της Συρίας ζήτησε με ερώτησή του ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα παράπλευρα πλήγματα εις βάρος αμάχων αλλά και κούρδων στρατιωτών, με την πρόφαση πως τα θύματα ήταν τρομοκράτες κουρδικής προέλευσης. Παράλληλα αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο θα προστατευθούν οι Κούρδοι στρατιώτες από ανάλογες τουρκικές επιθέσεις, καθώς αποτελούν τον πλέον αξιόμαχο αντίπαλο του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Η πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσαν τουρκικά στρατεύματα σε εδάφη της Συρίας, με πρόφαση την εκδίωξη τζιχαντιστών, είχε ως αποτέλεσμα «παράπλευρα» πλήγματα εις βάρος αμάχων αλλά και κούρδων στρατιωτών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξαν δεκάδες θάνατοι εξ αιτίας βομβαρδισμών [1], ενώ η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως επρόκειτο για τρομοκράτες κουρδικής προέλευσης [2]. Παρότι το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών έχει αντιληφθεί τη σημασία του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προωθώντας δικά της συμφέροντα κινούμενη ενάντια σε Κούρδους της Συρίας και προφασιζόμενη την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», με αποτέλεσμα μάλλον να ενισχύεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος :
α) Ποια είναι η θέση της ως προς την στρατηγική που φαίνεται πως ακολουθεί η Τουρκία;
β) Καθώς οι Κούρδοι συνιστούν στην πράξη τον πιο αξιόμαχο αντίπαλο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, πως θα προστατευθούν από νέες τουρκικές επιθέσεις εναντίον τους;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου