Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Νομισματική ένωση: Ελλάδα vs Πόρτο Ρίκο


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Μαυρίδη - Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ - S&D στο “Φιλελεύθερο” και “Σημερινή” στις 18 και 19 Ιουλίου 2015


Δεν έχουμε πρόθεση να συγκαλύψουμε τη διαχρονική διαφθορά, την φοροδιαφυγή και τόσα επιπρόσθετα εγχώρια στραβά της Ελλάδας. Όμως, αυτά δεν συγκαλύπτουν τα στραβά στη λειτουργία της νομισματικής ένωσης του ευρώ. Την περασμένη βδομάδα, το Πόρτο Ρίκο (εντός της νομισματικής επικράτειας των ΗΠΑ και της ζώνης του δολαρίου) ανακοίνωσε την χρεωκοπία του, την ίδια ώρα που εξελισσόταν η ελληνική χρεωκοπία εντός ευρωζώνης. Στις συστάσεις των ΗΠΑ για μετατροπή του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο και παραμονή στην ευρωζώνη, ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών κ. Σόιμπλε, με ένα πικρόχολο αστείο πρότεινε την ανταλλαγή: Να αναλάβει η ΕΕ το Πόρτο Ρίκο και οι ΗΠΑ την Ελλάδα. Χωρίς να το αντιλαμβάνεται, ο Γερμανός Υπουργός ανέδειξε την τεράστια αντίφαση στις δύο νομισματικές ενώσεις και την αδυναμία της ευρωζώνης να λειτουργήσει ως κανονική νομισματική ένωση, με ευθύνη κυρίως της Γερμανίας, όπως φαίνεται μέσω μιας σύγκρισης των δύο περιπτώσεων.
Φυσικά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές αφού στις ΗΠΑ υπάρχει νομισματική ένωση εντός ενός κράτους, ενώ στην περίπτωση η ευρωζώνης αποτελείται από κυρίαρχα κράτη. Ωστόσο, το Πόρτο Ρίκο και η Ελλάδα, έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα να εκδίδουν χρήμα στην αντίστοιχη Κεντρική Τράπεζα που σε καιρούς ομαλούς δεν προκαλούνται προβλήματα. Ιδού όμως ο απολογισμός των δύο περιπτώσεων εν μέσω χρεωκοπίας. Στην περίπτωση του Πόρτο Ρίκο, δεν υπήρξε κλείσιμο τραπεζών, κανένας εκβιασμός για αποδοχή των όρων των δανειστών, καμιά απειλή για συντριβή και εκδίωξη από τη νομισματική ένωση (του δολαρίου). Στην Ελλάδα, η χρεοκοπία συνδέθηκε με κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η χώρα οδηγήθηκε στο δίλημμα να επιλέξει είτε τους αδίσταχτους όρους των δανειστών είτε ασφυξία με αποπομπή από την ευρωζώνη. Η διαφορά αναδεικνύει την αδυναμία της ευρωζώνης να λειτουργήσει ως κανονική νομισματική ένωση.
Σε μια κανονική νομισματική ένωση όπως στις ΗΠΑ, η χρεοκοπία του Πόρτο Ρίκο συμβαίνει χωρίς κλείσιμο του τραπεζικού συστήματος ή εκδίωξη από το δολάριο. Στην Ελλάδα, η «ποινή» της χρεοκοπίας του κράτους, είναι η υποδούλωση του ελληνικού λαού! Όσο υπερβολικό και να φαίνεται, δεν υπάρχει ορθολογιστική οικονομική βάση που να αιτιολογεί τον παραλογισμό μιας συμφωνίας χωρίς βιώσιμο χρέος. Αυτός ο πολιτικός εξαναγκασμός φανερώνει ότι σοβαρές αποφάσεις στην ευρωζώνη λαμβάνονται όχι με οικονομικά αλλά με πολιτικά κριτήρια και με εκβιαστικά διλήμματα ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση να «συναινεί» σε συμφωνία χωρίς καν βιώσιμο χρέος.
Πέραν της έκδοσης χρήματος, προβάλλεται ότι η ευρωζώνη διέπεται από κοινούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται. Για αυτό, υποδεικνύεται άλλη μια καθοριστική παράμετρος που αφορά στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέλαβε την εποπτεία όλων των τραπεζών στην ΕΕ. Σε αυτή την υποχρεωτικά αυστηρότερη εποπτεία (που αφαίρεσε από τα κράτη μέλη ευελιξία και ευχέρεια), η Γερμανία «φρόντισε» να μην παρέχεται και η ανάλογη ευρωπαϊκή προστασία στις καταθέσεις όλων των τραπεζών όπως ισχύει σε κάθε νομισματική ένωση κοινού νομίσματος. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός σχεδιασμός της Τραπεζικής Ένωσης προνοούσε κοινή προστασία των καταθέσεων αλλά λόγω πολιτικών παρεμβάσεων (κυρίως της Γερμανίας), η προστασία των καταθέσεων αφέθηκε για το ... αόριστο μέλλον όταν οι συνθήκες θα το επιτρέπουν, όχι τώρα! Ωστόσο, την κάλυψη της ιατρικής ασφάλειας κάποιος την χρειάζεται όταν είναι άρρωστος, όχι όταν είναι υγιέστατος. Τώρα που έχουμε κρίση, ένα αδύνατο κράτος-μέλος χρειάζεται την ασφάλεια της εγγύησης των καταθέσεων από την ΕΚΤ, την οποία ασφάλεια όμως παρέχουν τα δυνατά κράτη μέλη (π.χ. Γερμανία) στις δικές τους τράπεζες.
Παρεμπιπτόντως, μια τράπεζα του ευρωπαϊκού νότου, με αμφίβολη εγγύηση καταθέσεων από το αδύναμο κράτος (π.χ. Ελλάδα, Κύπρος), ανταγωνίζεται σήμερα στην προσέλκυση καταθέσεων μια Γερμανική τράπεζα της οποίας εγγυητής των καταθέσεων είναι το δυνατό Γερμανικό κράτος. Όμως, η ορθολογιστική διαχείριση των κινδύνων ήταν επιχείρημα που τα δυνατά κράτη προέβαλλαν συνήθως ως βάση της επιχειρηματολογίας τους. Στην περίπτωση αυτή θα έρθει μετά την καταστροφή…Πως θα ήταν οι οικονομίες αδύνατων κρατών της ευρωζώνης αν υπήρχε εγγύηση των καταθέσεων τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ισχύει στις ΗΠΑ; Δεν θα μάθουμε ποτέ επειδή στην ευρωζώνη ανατράπηκε η οικονομική λογική και επικράτησαν οι πολιτικές επιδιώξεις.


Κώστας Μαυρίδης - Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ - S&D
costas.mavrides@europarl.europa.eu 

Ο Κώστας Χρυσόγονος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στην ΕΓΝΑΤΙΑ Τηλεόραση

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Η Έκθεση του Κώστα Χρυσόγονου για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου



Το κείμενο όπως ψηφίστηκε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων

https://goo.gl/IOEgLN 

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη μείωση του αριθμού των μελισσών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 15/7/2015


Ερώτηση για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η μείωση του πληθυσμού των μελισσών υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε τους κινδύνους που ενέχει η μείωση του αριθμού των μελισσών και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την αναχαίτιση του φαινομένου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Το 2009 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε μελέτη στην οποία καταγραφόταν το φαινόμενο της μείωσης του αριθμού των μελισσών και προτείνονταν συγκεκριμένα μέτρα[1]. Η μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μείωσης του αριθμού των μελισσών το 2010[2], στην οποία περιλαμβανόταν μια σειρά δράσεων ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Εν τούτοις, παρά τις δράσεις που έχει αναλάβει η Ένωση το πρόβλημα της μείωσης των μελισσών χειροτερεύει με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η παραγωγή των περισσότερων τροφίμων[3].

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να ανακόψει τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο;
2) Σκοπεύει να επικαιροποιήσει τη Στρατηγική για την αντιμετώπιση της μείωσης του αριθμού των μελισσών του 2010 (COM(2010) 714 final);
3) Τι κίνητρα και τι εργαλεία βοήθειας παρέχονται στους εκτροφείς μελισσών ώστε να προωθηθεί η εκτροφή τους και συνακόλουθα να αυξηθεί ο αριθμός τους;

________________________________________

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τα προσωπικά δεδομένα στο Facebook


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 14/7/2015


Την απάντησή της στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Ερώτηση

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 της οδηγίας 2002/58/ΕΚ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες «Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η χρήση των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την αποθήκευση πληροφοριών […] να επιτρέπεται μόνον εάν παρέχονται στον συγκεκριμένο [...] χρήστη σαφείς και εκτεταμένες πληροφορίες […] και ο υπεύθυνος ελέγχου των δεδομένων τού παρέχει το δικαίωμα να αρνείται την επεξεργασία αυτή. Τούτο δεν εμποδίζει οιαδήποτε τεχνικής φύσεως αποθήκευση [...] αποκλειστικός σκοπός της οποίας είναι η διενέργεια ή η διευκόλυνση [...] μιας επικοινωνίας [...] ή που είναι αναγκαία [...] για την παροχή υπηρεσίας [...] την οποία έχει ζητήσει ρητά ο χρήστης [...].» Όμως, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από ερευνητές βελγικών πανεπιστημίων, το Facebook, του οποίου τη δημιουργία (2004) αγνοούσε η οδηγία του 2002, εγκαθιστά στους υπολογιστές των χρηστών του πληροφορίες και παρακολουθεί τη συμπεριφορά τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Η αποθήκευση των πληροφοριών δεν προϋποθέτει συγκατάθεση του χρήστη, ούτε είναι αναγκαία για διευκόλυνση επικοινωνίας ή παροχή υπηρεσίας που έχει ρητά ζητηθεί.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Είναι σε γνώση της η πρακτική αυτή; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι χρήστες του διαδικτύου; Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία στο ζήτημα αυτό;

Απάντηση

Δυνάμει της ισχύουσας οδηγίας 95/46/ΕΚ για την προστασία των δεδομένων[1], η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να γίνεται μόνον εάν το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα έχει δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του ή εάν ισχύει κάποιος άλλος από τους ειδικούς νόμιμους λόγους που διατυπώνονται στο άρθρο 7. Η οδηγία 95/46/ΕΚ συμπληρώνεται με την οδηγία 2002/58/ΕΚ (οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες), όπως τροποποιήθηκε το 2009[2], η οποία αφορά ειδικά την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Το άρθρο 5 παράγραφος 3 της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ορίζει ότι απαιτείται προηγούμενη συγκατάθεση για την αποθήκευση ή πρόσβαση στην ηλεκτρονική τερματική συσκευή φυσικού προσώπου εκτός εάν ισχύει μία από τις δύο προβλεπόμενες εξαιρέσεις.
Οι ιδιωτικές εταιρείες που επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, οφείλουν να συμμορφώνονται με αυτές τις νομικές υποχρεώσεις.
Όσον αφορά τις δραστηριότητες επεξεργασίας δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εθνικές αρχές των κρατών μελών, καθώς και των δικαστηρίων, έχουν την εξουσία να προβαίνουν σε έρευνες και να λαμβάνουν μέτρα δυνάμει της οδηγίας 95/46/ΕΚ και της οδηγίας 2002/58/ΕΚ, κατόπιν καταγγελιών για παραβίαση νομικών υποχρεώσεων, όπως έχουν μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία, με την επιφύλαξη των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών.
Τον Ιανουάριο του 2012, η Επιτροπή πρότεινε μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για την προστασία των δεδομένων με σκοπό, μεταξύ άλλων, να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων, ενισχύοντας τα δικαιώματά τους. Η μεταρρύθμιση αυτή εξετάζεται επί του παρόντος από τους νομοθέτες της Ένωσης, με σκοπό να εγκριθεί έως το τέλος του 2015. Μετά την έγκρισή της, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με έμφαση στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ιδιωτικής ζωής των ατόμων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες επικοινωνίας, ανεξαρτήτως της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας.

________________________________________
[1] Άρθρα 6 και 7 της οδηγίας 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, Επίσημη Εφημερίδα L 281 της 23.11.95, σ. 31 - 50.
[2] Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, για τροποποίηση της οδηγίας 2002/22/ΕΚ για την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών όσον αφορά δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της οδηγίας 2002/58/ΕΚ σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών. 

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την αύξηση του αριθμού των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 14/7/2015


Ερώτηση για τη ραγδαία αύξηση των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότι η αύξηση αγγίζει το 149% σε σχέση με το 2014, ζήτησε να μάθει τα ακριβή ποσά τα οποία έχει λάβει η χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σχετικά με την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και ζήτησε τη λήψη μέριμνας ώστε τα ποσά αυτά να αναπροσαρμοστούν με βάση τα φετινά δεδομένα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης ανέρχεται σε 63.000, παρουσιάζοντας αύξηση 149% σε σχέση με το 2014[1].
Ανάμεσα στις υποχρεώσεις των κρατών-μελών που υποδέχονται τους αιτούντες άσυλο συμπεριλαμβάνεται η παροχή της απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (άρθρο 15 της Οδηγίας 9/2003, άρθρο 19 της Οδηγίας 33/2013 με ισχύ από 21.7.2015), η μέριμνα για όσους χρήζουν ειδικής προστασίας (άρθρο 17 Οδηγίας 9/2003, άρθρο 21 Οδηγίας 33/2013), η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής (άρθρο 13 Οδηγίας 9/2003, άρθρο 17 Οδηγίας 33/2013) κ.α.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Στα πλαίσια του Refugee Fund (2008-2013) και του Asylum, Migration and Integration Fund (2014-2020) πόσα χρήματα έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που αναγκάζονται να παραμείνουν εκεί λόγω των Κανονισμών Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ;
2) Δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν δοθεί στην Ελλάδα έχουν υπολογιστεί με βάση τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών που ήταν σαφώς μειωμένα, τι μέριμνα έχει ληφθεί για αναπροσαρμογή τους ώστε να ανταποκρίνονται στις παρούσες συνθήκες;

________________________________________

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής η Έκθεση Χρυσόγονου για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 13/7/2015


Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου για τον έλεγχο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου τη διετία 2012-2013.
Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει, μόλις εγκριθεί από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, την επίσημη απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση που έκανε η Επιτροπή του τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο στα κράτη μέλη της ΕΕ τη διετία 2012-2013. Προηγούμενες αντίστοιχες εκθέσεις περιορίζονταν στην εξέταση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου από τα κράτη μέλη, χωρίς να ερευνούν καθόλου τον τρόπο με τον οποία τα ευρωπαϊκά όργανα δεσμεύονται κι αυτά από το ευρωπαϊκό δίκαιο, και οφείλουν να το τηρούν τα ίδια.
Ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος πέτυχε η φετινή έκθεση να είναι η πρώτη στην οποία αναγνωρίζεται ότι τα μέτρα λιτότητας που αποφασίζονται και επιβάλλονται από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς σε χώρες της Ευρωζώνης όχι μόνο συνιστούν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων (κατεξοχήν κοινωνικών και οικονομικών) που αναγνωρίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και καθιστούν τα κράτη αδύναμα να προστατεύσουν επαρκώς στο εσωτερικό τους τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Ακόμη διαπιστώνεται (η συγκεκριμένη παράγραφος του κειμένου υπερψηφίστηκε με διαφορά μιας ψήφου) ότι η επιβολή σε κράτη-μέλη υποχρεώσεων για ιδωτικοποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων δεν εναρμονίζεται με το άρθρο 345 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Έκθεση αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφισθεί στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. 

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση Κώστα Χρυσόγονου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 10/7/2015


Την ανάγκη να προστατευθεί η πνευματική δημιουργία αλλά και να ανοιχθούν νέες δυνατότητες στους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης υπογράμμισε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης (διαθέσιμης σε: https://youtu.be/gWZOwJevNY4)

Η συζήτηση για την προστασία των δικαιωμάτων του δημιουργού στην κοινωνία της πληροφορίας υπενθυμίζει την ανάγκη να επιτύχουμε ταυτόχρονα δυο στόχους: Αφενός, να προστατεύσουμε τους δημιουργούς και τα ηθικά και περιουσιακά τους δικαιώματα, δηλαδή στην πραγματικότητα να προστατεύσουμε την ανανέωση της κοινής πολιτισμικής μας κληρονομιάς μέσα στο χρόνο, και αφετέρου να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες πρόσβασης στην καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία. Έχουμε δύο προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε: Πρώτο, τις νέες τεχνολογίες, που δημιουργούν νέες δυνατότητες δημιουργίας αλλά ταυτόχρονα και πολλούς κινδύνους για τα δικαιώματα των δημιουργών. Δεύτερο την οικονομική κρίση και τη λιτότητα που και απομακρύνει τους λαούς μας από την τέχνη και τα γράμματα, και στερεί από τους πνευματικούς ανθρώπους τους αναγκαίους για τη δημιουργία πόρους. Είναι επομένως ανάγκη όχι μόνο να ρυθμίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, αλλά πάνω από όλα να εγγυηθούμε τη συνέχεια και τον πλουραλισμό του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση Κώστα Χρυσόγονου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την "Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 9/7/2015


Την ανάγκη να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα σε συνθήκες περισσότερης κοινωνικής και οικονομικής ελευθερίας και δικαιοσύνης, υπογράμμισε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για την "Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια" ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης (διαθέσιμης σε: https://youtu.be/6Qu5Lx3K-i4)

H Ατζέντα που συζητούμε σήμερα υπενθυμίζει την πραγματική ανάγκη να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους λαούς της Ευρώπης. Όμως το δίλημμα "ασφάλεια ή ελευθερία" που συχνά τίθεται είναι τεχνητό και παραπλανητικό. Μπορούμε να έχουμε περισσότερη ασφάλεια και μαζί περισσότερη ελευθερία και δικαιοσύνη. Αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και των δημοκρατικών αρχών. Εξάλλου και οι πολιτικές ασφάλειας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, αλλά ως μέρος μιας σύνθετης προσέγγισης και των οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη τόσο στο εσωτερικό των κοινωνιών όσο και μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης και όχι τιμωρητικές λογικές, όπως αυτές που διακινούνται σήμερα εις βάρος του ελληνικού λαού που υποφέρει εδώ και χρόνια και αύριο μπορεί να εφαρμοσθούν και σε οποιονδήποτε άλλο. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν μπορεί να θεμελιωθεί στον φόβο. Η Ευρώπη χρειάζεται μια γενικότερη αλλαγή πορείας πριν να είναι αργά. 

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Give Greece a chance


07/07/2015


In the referendum of July 5, 2015 the Greek people rejected by the overwhelming percentage of 61% the creditors' proposal of June 25th. This does not indicate a desire to exit from the eurozone or the European Union, but a mandate for the Greek government to find a solution within the European context, in a way that gives breath and hope to the Greek economy and society. Besides, that is how the government itself interprets the referendum result. Yesterday's initiative of the Prime Minister to convene a Council of political leaders, which resulted in the formulation of a common position of the participants (excluding the General Secretary of the Communist Party) for the forthcoming negotiations with creditors was very felicitous.

These negotiations are of utter urgency because at this moment the Greek economy is being strangled by capital controls that have been imposed directly or indirectly by the ECB. From an economic point of view, Greece seems at the moment to be like a beleaguered city. If this strangulation continues for a few more days or a few weeks, destruction will be irreversible. The creditors should understand that it is not in their interest to turn Greece into a "black hole" on the economic map of Europe. European integration cannot proceed on the basis of economic terror. Give Greece a chance. 

Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία


07/07/2015


Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 ο ελληνικός λαός απέρριψε με το συντριπτικό ποσοστό 61% την πρόταση των δανειστών της 25η Ιουνίου. Τούτο δεν υποδηλώνει επιθυμία εξόδου από την ευρωζώνη ή και την Ευρωπαϊκή 'Ένωση, αλλά εντολή προς την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, κατά τρόπο που να δίνει ανάσα και ελπίδα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έτσι άλλωστε το ερμηνεύει και η ίδια η κυβέρνηση και ήταν πολύ εύστοχη η χθεσινή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που κατέληξε στη διαμόρφωση κοινής θέσης των συμμετεχόντων (πλην του γ.γ. του ΚΚΕ) για την επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η διαπραγμάτευση αυτή έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, επειδή αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία στραγγαλίζεται από τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που μας έχει επιβάλει, άμεσα ή έμμεσα η ΕΚΤ. Η Ελλάδα μοιάζει αυτή τη στιγμή με πολιορκημένη πόλη, από οικονομική άποψη. Αν συνεχιστεί για μερικές ακόμη ημέρες έως λίγες εβδομάδες ο στραγγαλισμός, η καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη. Οι δανειστές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους το να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια "μαύρη τρύπα" στον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν μπορεί να προχωρήσει στηριγμένη στη οικονομική τρομοκρατία. Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία. 

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την ενδοσχολική βία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Βρυξέλλες - 3/7/2015


Την απάντησή της στη γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου με θέμα την ενδοσχολική βία και τον διαδικτυακό εκφοβισμό έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Ερώτηση

Τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας (bullying) και διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό των παιδιών και ωθώντας τα πολλές φορές σε κατάθλιψη ή ακόμη και σε αυτοκτονία[1]. Πρόσφατο τραγικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του νεαρού σπουδαστή σε σχολή των Ιωαννίνων Ευάγγελου Γιακουμάκη, που αυτοκτόνησε κατόπιν επανειλημμένων περιστατικών εκφοβισμού σε βάρος του[2].

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Στα πλαίσια του προγράμματος ΔΑΦΝΗ ή και άλλων διαθέσιμων κονδυλίων, ποια προγράμματα χρηματοδοτούνται για την καταπολέμηση των ως άνω φαινομένων; Ποια είναι η αποτελεσματικότητα των ως τώρα χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με βάση τα παραδοτέα (project deliverables);
– Δεδομένου ότι τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας και διαδικτυακού εκφοβισμού διαρκώς αυξάνονται και, κατά συνέπεια, απαιτείται μεγαλύτερη δράση στον τομέα αυτό, προβλέπεται αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου;
– Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση του Σχολικού Εκφοβισμού σε εκδήλωσή του τον Ιούνιο 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό[3]. Ποια μέτρα έχει λάβει, ή προτίθεται να λάβει, η Επιτροπή για την υλοποίηση ενός τέτοιου κοινού πλαισίου;

Απάντηση

1. Κατά την περίοδο 2009-2013, η προτεραιότητα για την καταπολέμηση του εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο καλύφθηκε από το πρόγραμμα Δάφνη ΙΙΙ (2007-2013)[4]. Έχουν χρηματοδοτηθεί δεκαεννέα προγράμματα συνολικού ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά από αυτά τα προγράμματα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και οι αιτήσεις επιχορήγησης για το 2014 εξακολουθούν να τελούν υπό αξιολόγηση. Το μεγαλύτερο δυναμικό φαίνεται να έχουν τα προγράμματα τα οποία εφαρμόζουν μια συνολική προσέγγιση περί δικαιωμάτων μαθητών και παιδιών στο πλαίσιο μιας σαφούς εθνικής πολιτικής κατά του εκφοβισμού, η οποία απαιτεί την εφαρμογή μιας σθεναρής πολιτικής από κάθε σχολείο ξεχωριστά.
2. Από το 2014, το πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ έχει ενσωματωθεί ως ειδικός στόχος στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (2014-2020)[5]. Το 2014, δημοσιεύτηκε μια ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων με στόχο εκφοβισμό σε σχολεία, κέντρα ιδρυματικής φροντίδας και χώρους κράτησης[6] και βρίσκεται ακόμα υπό αξιολόγηση. Διατέθηκαν 1,5 εκατ. Ευρώ για την πρόσκληση αυτή, τα οποία δύνανται να καλύψουν και τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο ως επέκταση του εκφοβισμού σε ένα από τα τρία προαναφερθέντα περιβάλλοντα. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρηματοδοτήσει πέντε σχέδια.
Στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών για το 2015 του προγράμματος ΔΙΙ που εγκρίθηκε πρόσφατα[7], ενώ καλύπτονται πολλές πτυχές της ευημερίας των παιδιών, ο εκφοβισμός, συμπεριλαμβανομένου και του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, δεν αποτελεί προτεραιότητα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα.
3. Η Επιτροπή παραπέμπει το Αξιότιμο Μέλος στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση E-006215/2015. Η Επιτροπή δεν προτίθεται να υλοποιήσει ευρωπαϊκή στρατηγική για τον εκφοβισμό, δύναται όμως να συνεχίσει να συμπεριλαμβάνει τον εκφοβισμό ως προτεραιότητα χρηματοδότησης για την προώθηση των ορθών πρακτικών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

________________________________________