Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Αδράνεια της ΕΕ απέναντι στην παρεμπόδιση γεωτρήσεων από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 03.03.2018


Γραπτή ερώτηση υπέβαλε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Μογεκρίνι με θέμα την αδράνεια της ΕΕ απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που στοχεύουν στην παρεμπόδιση εκμετάλλευσης της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δημοκρατία της Κύπρου. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ότι οι ενέργειες αυτές προσβάλλουν κατάφωρα κυριαρχικά δικαιώματα και οικονομικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και ευρωπαϊκών εταιρειών. Τόνισε επίσης ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο, καθώς υπονομεύει τη νομιμότητα και την ασφάλεια αντίστοιχων επιχειρήσεων εντός της ΕΕ.
Σημείωσε ακόμη ότι το γεγονός ότι η ΕΕ ως τώρα δεν έχει αντιδράσει αποφασιστικά απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα αποθρασύνει περαιτέρω τις διαθέσεις της Τουρκίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την επιδεικτική άρνησή της να προβεί στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στο Αφρίν παρά το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο Κώστας Χρυσόγονος καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο να απαντήσει, αν η εφεκτική στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία μπορεί να ανασχέσει την επιθετικότητά της, αλλά και πως σχεδιάζει να αντιδράσει απέναντι στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία αρνητικού προηγούμενου και να διασφαλιστεί η νόμιμη εκμετάλλευση ΑΟΖ της Κύπρου ή άλλων κρατών μελών και η αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Τέλος, ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο να διευκρινίσει, αν προβλέπονται στο πλαίσιο της ΕΕ δυνατότητες αποζημίωσης της κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών από τη ζημία που υφίστανται εξαιτίας της τουρκικής στάσης.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Αδράνεια της ΕΕ απέναντι στην παρεμπόδιση γεωτρήσεων από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Από τον Φεβρουάριο του 2018 η Τουρκία με προσχηματική έκδοση παράνομων NAVTEX και την αποστολή πολεμικών πλοίων της σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ παρεμποδίζει συστηματικά τη διεξαγωγή προγραμματισμένων γεωτρήσεων ιταλικής εταιρείας [1]. Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εξανάγκασαν το πλωτό γεωτρύπανο να αποχωρήσει, χωρίς να κατορθώσει να προσεγγίσει το στόχο γεώτρησης, και οδήγησαν στην αναστολή των γεωτρήσεων [2]. Οι ενέργειες αυτές προσβάλλουν κατάφωρα κυριαρχικά δικαιώματα και οικονομικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και εταιρειών της ΕΕ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο υπονομεύοντας τη νομιμότητα και την ασφάλεια αντίστοιχων επιχειρήσεων εντός της ΕΕ. Η αποθράσυνση της Τουρκίας επιβεβαιώνεται και από την άρνησή της να προβεί στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στο Αφρίν παρά το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ [3]. Ως τώρα η ΕΕ φαίνεται ότι αντιδρά παθητικά αρκούμενη σε ευχολόγια.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
Α. Θεωρεί ότι η εφεκτική στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία μπορεί να ανασχέσει την επιθετικότητά της;
Β. Πώς σχεδιάζει να απαντήσει στις παραπάνω έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία αρνητικού προηγούμενου και να διασφαλιστεί η νόμιμη εκμετάλλευση ΑΟΖ της Κύπρου ή άλλων κρατών μελών, αλλά και η αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων;
Γ. Προβλέπονται στο πλαίσιο της ΕΕ δυνατότητες αποζημίωσης της κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών από τη ζημία που υφίστανται εξαιτίας της τουρκικής στάσης;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου