Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αδιαφάνεια στις συναντήσεις της Επιτροπής με τους εκπροσώπους των εταιρειών καπνού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 19/01/2016


Ανήμπορος να υπερασπιστεί τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τις συναντήσεις εκπροσώπων των εταιρειών καπνού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος Timmermans, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Κώστας Χρυσόγονος. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από έρευνα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας Emille O' Reilly, ο Ευρωβουλευτής στάθηκε στη μη τήρηση των υποχρεώσεων διαφάνειας από την Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρος Timmermans δεν κατάφερε να δώσει πειστική εξήγηση, τονίζοντας ότι η Επιτροπή ακόμη αναλύει τις συστάσεις και δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες προς δημοσιοποίηση.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης :

Σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emille O’ Reilly και δημοσίευσε την 1.10.2015, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τηρεί τις υποχρεώσεις διαφάνειας στις συναντήσεις της με τους εκπροσώπους των εταιριών καπνού. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι παραβιάζεται το άρθρο 5 παρ. 3 της Σύμβασης-πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού που προβλέπει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη, κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή της πολιτικής στον τομέα της δημόσιας υγείας σε σχέση με τον έλεγχο του καπνού θα ενεργούν για την προστασία της πολιτικής αυτής από εμπορικά συμφέροντα, καθώς επίσης και η σχετική Κατευθυντήρια Αρχή Νο2 που προβλέπει ότι τα Συμβαλλόμενα μέρη όταν συναλλάσσονται με την καπνοβιομηχανία και όσους εργάζονται για την προώθηση των συμφερόντων της, θα πρέπει να το κάνουν με διαφάνεια και να δύνανται να ελεγχθούν για αυτό[1].
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πού οφείλονται οι αδυναμίες που παρατηρούνται στην έκθεση της Διαμεσολαβήτριας;
2. Για ποιο λόγο επιλέχθηκε οι δύο αποφάσεις που ισχύουν από 25.11.2014 για τη διαφάνεια στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιριών καπνού να περιορίζονται μόνο στους Επιτρόπους, τα μέλη των γραφείων τους και τους Γενικούς Διευθυντές;
3. Τι σκοπεύει να κάνει για να ανταποκριθεί στις συστάσεις της Διαμεσολαβήτριας;


Απάντηση του Αντιπροέδρου κ. Timmermans
εξ ονόματος της Επιτροπής (15.1.2016)

Όσον αφορά την πρώτη και την τρίτη ερώτηση, η Επιτροπή αναλύει επί του παρόντος τις συστάσεις του Διαμεσολαβητή και θα απαντήσει σε αυτές σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, πληροφορίες σχετικά με τις συνεδριάσεις που πραγματοποιούν οι επίτροποι, τα ιδιαίτερα γραφεία τους και για τους προϊσταμένους διευθύνσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς διατίθενται σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Επιτροπής[2]. Αυτό το μέτρο διαφάνειας ισχύει για όλους τους εκπροσώπους συμφερόντων, είτε ανήκουν στην καπνοβιομηχανία, είτε όχι.

________________________________________
[2] Απόφαση της Επιτροπής, της 25.11.2014, σχετικά με τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τις συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ γενικών διευθυντών της Επιτροπής και οργανώσεων ή αυτοαπασχολούμενων ατόμων και C (2014) 9048 final, απόφαση της Επιτροπής, της 25.11.2014, σχετικά με τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τις συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ μελών της Επιτροπής και οργανώσεων ή αυτοαπασχολούμενων ατόμων (C (2014) 9051 final) 

1 σχόλιο:

  1. Ο Α.Τ., κατά κόσμον Αλέξης Τσίπρας, προτάθηκε από τον Αστείο Άνακτα για πρόεδρο της Κομισιόν. Πέτυχε, με ψήφους 1 υπέρ και 99 κατά. Μετά την αποτυχία του ως πρόεδρος του Αετού Σκύδρας, ανήλθε στην πολιτική σκηνή με μάνατζερ τη Δρέττα. Οπορτούνας μέχρι το μεδούλι, υποβόσκει σαν αστός, πλαστός σωτήρας λαϊκίζοντας με το γελοίο, κομμένο εσχάτως τσουλούφι του, που του προσθέτει μια ατέρμονη βλακεία που είναι απαραίτητη στο αστικό πολιτικό προσκήνιο. Πρώην ΚΝίτης, γούσταρε τη Δαμανάκη αλλά τώρα αυτή πούρεψε, αλλά και την πούλεψε από το Συναστισμό. Να και κάτι κοινό που έχουν με το φανατικό οπαδό, τον παρωπιδιασμένο τυφλό ακόλουθό του, τον αστείο άδρακτα. Στο σοσιαλισμό, ο Τσίπρας έχει προαποφασισμένη θέση ως οδηγός του λεωφορείου που θα μεταφέρει την ΚΕ. Τώρα αν βγει με τον Καμμένο, που βγήκε, πιθανότατα θα είναι ο σοφέρ του. Στην συνεταιριστικοποιημένη παραγωγή, η αδελφή ψυχή του προαναφερθέντα Τσίμπλα, θα πλένει τα βρακιά από τους εργάτες γης σε φραουλοκολχόζ. Εγώ προσωπικά κύριε Κώστα πουλάω φέρετρα 50 ευρώ την κάσα μια ζωή. Και πληρώνω το ΤΕΒΕ με μεγάλη δυσκολία. Έχω θάψει τόσα χρόνια πολλούς δεξιούς και οπορτουνιστές σαν εσάς. Αν κάνετε από τώρα κράτηση σας χαρίζω το ΦΠΑ. Πληρώνω φόρο 30% και 100% μπροστάντζα. Βγάλατε τον Πάκη πρόεδρο. Να τον χαίρεστε. Με τον Πάκη και τον Στουρνάρα και το Βαρουφάκη και τον Σταθάκη τον εφοπλιστή και τα άλλα παιδιά θα κάνετε ιδιωτικοποιήσεις; Και το Μηλιό τον Β' Πανελλαδικήηη; Στο ΧΥΤΑ όλοι ρε και στην ανακύκλωση! Είστε με το ΝΑΤΟ ρε; Και το ξεπούλημα των λιμανιών;

    Να θυμάσαι...

    Φ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή